Európai Mobilitási Hét 2013

2013. szeptember 16-22. között tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, a fenntartható és környezetbarát városi közlekedést népszerűsítő programsorozatot, amelynek tetőpontja idén is az Európai Autómentes Nap lesz. A rendezvény ezúttal az idei, Uniós célkitűzésekkel összhangban, a tiszta levegővel és a közösségi közlekedés kapcsolatáról szóló projektek bemutatására összpontosít, ennek megfelelően az idei jelmondat: „Tiszta levegő – Mozdulj érte!”

 Az Északnyugat-magyarországi régió Volán társaságai is aktívan képviseltetik magukat a helyi önkormányzatokkal együttműködve a városi közlekedést népszerűsítő, a 2013. évi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap keretében megrendezésre kerülő programokon.

 Európai Autómentes Nap rendezvényei:

 Balatonfűzfőn 2013. szeptember 18-án (szerdán) a Bakony Volán Zrt. helyi járati autóbuszán családok részére, érvényes forgalmi engedéllyel ingyenes a tömegközlekedés egész nap.

 Veszprémben 2013. szeptember 22-én (vasárnap) a Balaton Volán Zrt. helyi járati autóbuszain ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedést az érvényes forgalmi engedélyt felmutató személyek.

 Győrben az alábbi programok valósulnak meg a Kisalföld Volán Zrt. közreműködésével:

2013. szeptember 20. (péntek)

- ingyenes utazási lehetőség Győr helyi autóbuszjáratain

- 16.30-18.30 „Police 07” interaktív társasjáték Győr helyi autóbuszjáratain

- 15.00-16.30 „Fedezd fel faros busszal Győrt!” – nyilvános utazási lehetőség a Kisalföld Volán Zrt. Ikarus 55 típusú nosztalgia autóbuszával

- 16.30-18.00 Telephely látogatás a Kisalföld Volán Zrt. Ipar utcai telephelyén – megtekinthető a műszaki bázis és a forgalomirányító központ az előre regisztrált érdeklődők számára

2013. szeptember 21. (szombat)

- 10.00-17.00 „Volán-relikviák” jótékony célú vására a Megyeháza előtti téren (régi menetrendek, viszonylatjelző táblák stb.)

2013. szeptember 21-22. (szombatról vasárnapra virradó éjszaka)

- „Bagolybusz”: 23.00 és 4.00 óra között a főbb szórakozóhelyeket és a nagyobb lakótelepeket összekötve, a biztonságos éjszakai közlekedés elősegítése érdekében a Kisalföld Volán Zrt. díjmentesen igénybe vehető kísérleti éjszaki autóbuszjáratot indít.

Sopronban a helyi önkormányzat kérésére az Autómentes Napon (szeptember 22-én vasárnap!) a Kisalföld Volán Zrt. a helyi autóbuszjáratokon jegy nélküli utazási lehetőséget biztosít.

Az Autómentes Nap alkalmával Zalaegerszegen bemutatásra kerül a Zala Volán Zrt. ÖKO busza.

A GYSEV Zrt. és a Vasi Volán Zrt. együttműködése keretében a közlekedési társaságok közösen jelennek meg Budapesten az Autómentes Nap alkalmával az Andrássy úton felállított közös standon, ahol az együtt kidolgozott kedvezményes kirándulócsomagokat, illetve kombinált (vasúti és buszos) programokat mutatnak be a résztvevőknek. Emellett a látogatók a közösségi közlekedést népszerűsítő és bemutató gyermekprogramokon és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.