Hátrányos helyzetben élőket támogatnak a nemzeti társaságok munkavállalói

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és annak tulajdonában lévő további huszonhét társaság dolgozói munkabérükből havonta 200 forintos rendszeres havi átutalás formájában támogatják, egy éven keresztül a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt, így a hátrányos helyzetben élő gyerekeket és családokat.

A vállalatok összesen 2200 munkavállalója döntött úgy ez év májusában, hogy jelképes összeggel egy éven át nyújt segítséget a hátrányos helyzetű családoknak. A nemzeti társaságok dolgozói összefogásának eredményeként az év leteltével várhatóan 6 millió 720 ezer forinttal bővülhet az alapítvány költségvetése - jelentette be egy keddi budapesti sajtótájékoztatón Márton Péter, az MNV ZRT. vezérigazgatója. Az MNV Zrt. menedzsmentjének tagjai a munkavállalók havi felajánlásait kiegészítették a betöltött tisztségek után járó egyhavi tiszteletdíjukkal.

Mint Márton Péter mondta, a vagyonkezelő munkavállalóinak kezdeményezésére hirdette meg idén májusban a kollégák és a tulajdonosi jog gyakorlása alá tartozó társaságok körében az alapítvány támogatásának lehetőségét, amelyhez az MNV 250 dolgozója csatlakozott önként, majd őket követte a további 27 társaság számos munkavállalója.

Papp László, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a társaságukhoz tartozó Volán vállalatok dolgozóinak zöme alig keres többet a minimálbérnél, mégis csatlakoztak a szolidaritási akcióhoz. Mint elmondta, kollégái körében "nem a fizetések nagysága, hanem a szociális érzékenység döntött a csatlakozásról". A hat Volán-társaságot működtető zrt. munkavállalói összesen másfél millió forinttal támogatják egy év alatt az alapítványt.

Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: a szervezethez beérkező minden forint a rászorulókhoz jut el. A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány cégek és magánszemélyek adományaiból biztosít élelmiszert a leginkább veszélyeztetett helyeken, hátrányos helyzetű településeken élő, rászoruló családoknak. Az elmúlt évben az ország csaknem 50 településén több mint 12 ezer családnak és 70 ezer gyermeknek juttatott élelmiszert. A szervezet célja, hogy a legrosszabb körülmények között élő gyermekek is egészséges élelmiszerekhez jussanak és biztosítva legyen az egész évi zöldség- és fehérjeszükségletükhöz szükséges vetőmag és kishaszonállat.

Az alapítvány arra törekszik, hogy azoknál a családoknál, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a nettó 28 ezer forintot, úgynevezett "háztáji minigazdaságokat" alakítsanak ki, és ezek önellátó és fenntartható gazdaságokká váljanak. A támogatásban részt vevő családok különböző aprójószág-variációkból választhatnak: egy-egy család 40 naposcsibét, vagy 25 naposcsibét és 10 naposkacsát vagy nyulat kérhet, valamint minden variációhoz jár megfelelő mennyiségű vetőmag is, amelyből zöldséget termeszthetnek. Egy ilyen háztáji gazdaság kialakítása 14 ezer forintba kerül.

A nemzeti társaságok dolgozóinak felajánlásából 8086 csomag vetőmag vagy 16 ezer 800 darab naposcsibe és ugyanennyi kilogramm táp vásárolható, így további 480 családhoz érkezik majd segítség.
A vállalatok vezetői köszönetet mondtak dolgozóiknak a példaértékű szolidaritásért, valamint kifejezték reményüket, hogy más vállalatok is csatlakoznak majd a programhoz.