Helyi menetrendi értesítés

H-ÉNYKK-2/2016

Érvényes: 2016. június 23-tól

 

Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy az ÉNYKK Zrt. által kiszolgált 16 város helyi autóbusz-közlekedésével kapcsolatban új, webes utastájékoztató szolgáltatást indítottunk honlapunkon. Az alábbiakban áttekintjük a szolgáltatás főbb funkcióit és használatát.

 

A „MenetRendes” elnevezésű rendszer fő célja a helyi autóbusz-menetrendek megjelenítése egységes formában, interaktív funkciókkal (pl. utazástervezés) kiegészítve.

 

Az alábbi táblázat tartalmazza az egyes városokhoz tartozó web-linkeket. A „Vonalak menetrendjei” feliratra kattintva megjelenik a megfelelő város autóbuszvonalainak listája (ugyanez a www.enykk.hu nyitólapjáról is elérhető), majd a vonal jelzésére vagy nevére kattintva a keresett vonal menetrendje megtekinthető. Az „Utazástervezés” feliratra kattintva közvetlenül az utazástervező oldalra lehet jutni.

 

AJKA:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

BALATONFÜRED:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

BALATONFŰZFŐ:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

GYŐR:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

KESZTHELY:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

KÖRMEND:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

LENTI:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

MOSONMAGYARÓVÁR:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

NAGYKANIZSA:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

PÁPA:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

SOPRON:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

SZOMBATHELY:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

VÁRPALOTA:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

VESZPRÉM:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

ZALAEGERSZEG:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

ZIRC:

Vonalak menetrendjei

Utazástervezés

 

A kiválasztott autóbuszvonal menetrendi oldalán megtalálhatók a vonal megállóhelyei, a megállóhelyek közötti menetidő, az ajánlott átszállási lehetőségek, a járatok indulási időpontjai, továbbá egyéb hasznos információk.

 

Fontos tudnivaló, hogy a rendszermindig a kiválasztott (alapértelmezés szerint az első) megállóhely-oszlopnál igénybe vehető járatok időpont-adatait mutatja (tehát az úgynevezett csonkajáratokat, amelyek az adott megállóhelyet nem is érintik, nem mutatja!). A kiválasztott megállóhely módosításához a megállóhely neve melletti (a bal oldalon lévő) pöttyre vagy karikára kell kattintani.

 

                       

 

(Főként a nagy autóbusz-állomásokon fordul elő, hogy akár azonos vonalszámú autóbuszjáratok is eltérő kocsiállásokról indulnak: ilyen esetben – a felszállási hely egyértelmű azonosítása érdekében – minden kocsiállás külön sorban jelenik meg, ezért valamennyi indulási időpont megismeréséhez minden kocsiállást érdemes megtekinteni, amire ilyen esetekben külön figyelmeztetés is megjelenik.)

 

A kétirányú vonalak ellenkező iránya a lap jobb felső sarkában található „Másik irány” feliratra kattintva tekinthető meg.

 

A megállóhelyek könnyebb azonosítása érdekében, a menetrendi oldalon valamely megállóhely elnevezésére kattintva, vagy a lap tetején lévő menüben található „Megállóhelyek” pont használatával megjeleníthető a megállóhelyek adatlapja, ahol térképen és szövegesen is megtekinthető az egyes megállóhely-oszlopok elhelyezkedése, valamint az ott megálló autóbuszvonalak felsorolása, a következő (1 napon belüli) járatok menetrendszerinti indulási időpontjával együtt.

 

Az utazástervezési funkció az előző táblázat megfelelő sorára kattintva, vagy a MenetRendes rendszer bármely lapjának tetején a menüben az „Utazástervezés” pontot választva érhető el. A rendszer számos finomhangolási lehetőséget kínál, azonban a legfontosabb beállítások a következők:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A „MenetRendes” program összakapcsolásra került az ÉNYKK Zrt. Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár városok esetében már korábban is alkalmazott interaktív térképes segédletével. A kiválasztott autóbuszvonal menetrendi lapján, a felső menüsorban található „Interaktív térkép” feliratra kattintva megjelenik a vonal megállóhelyeit ábrázoló térkép.

 

(A megállóhelyek az esetek többségében egyelőre csak tájékoztató jelleggel, légvonalban vannak összekötve, a megfelelő sorredben: a közeljövőben a pontos útvonalak is felvitelre kerülnek majd.)

 

A térképes segédlet az utazás kezdő- és/vagy végpontjának megadására is használható, a következő módon:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A program lehetőség szerint 2 db alternatív utazási tervet ajánl fel, melyek főbb jellemzői (pl. megérkezés ideje, átszállások száma, várakozási idő, járművön töltendő idő, gyaloglási távolság, utazás ára) megjelennek a lap alján. A másik tervhez képest kedvezőbb értékeket kék, míg a kedvezőtlenebb értékeket piros szín jelzi, segítve a választást. A várost jól ismerők számára tájékoztató jelleggel az igénybe veendő autóbuszvonalak felsorolása is megjelenik.

 

A kiválasztott terv részleteinek megjelenítéséhez a megfelelő terv melletti „EZT VÁLASZTOM!” feliratra szükséges kattintani. Ha a részletek megtekintését követően mégis a másik terv szimpatikusabb, a „MÉGIS INKÁBB EZT VÁLASZTOM!” feliratra kattintva lehet megtekinteni.

 

Kérjük Tisztelt Utasainkat, szíveskedjenek figyelembe venni, hogy a rendszer egyelőre tesztüzemben működik. A megjelenített adatokat többször ellenőriztük, azonban az adatok mennyisége miatt nincs kizárva az esetleges tévedés lehetősége. Kérjük, segítsék munkánkat azzal, hogy az esetlegesen talált hibákat továbbítják az ÉNYKK Zrt. részére. Fontos megjegyezni, hogy a feltüntetett adatok egyelőre valamennyi esetben statikusak (mivel a járművek nagyobb részén egyelőre járműkövető rendszer sem üzemel), ezért az utazási tervek is a menetrenden alapulnak, és az esetleges késéseket nem tudják figyelembe venni (azonban a megfelelő „biztonsági idő” beállításával ezek nagyrészt kiküszöbölhetők). A szolgáltatást folyamatosan fejleszteni kívánjuk, amihez Tisztelt Utasaink szíves javaslatait is köszönettel várjuk. Bízunk benne, hogy új szolgáltatásunk hatékonyan fogja segíteni utazásaik megtervezését.

 

Szombathely, 2016. június 23.

                                                                                                                                        ÉNYKK Zrt.

                                                                                                                                    SZOMBATHELY