Katasztrófa Védelem felhívása

Közeleg a fűtési szezon!

Felhívjuk a figyelmet a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartására!

 

 

A közelgő fűtési szezonra való tekintettel a Vas Megyei Területi Tűzmegelőzési bizottság felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid mérgezés megelőzésére, a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartására!

 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, éppen ezért jelenlétét nem könnyű felismerni. A gáz a fűtéshez használt anyagok égése nyomán keletkezik és erősen mérgező, így „Csendes halálnak” is nevezik. Sűrűsége közel áll a levegőéhez, ezért jellemzően felfelé száll.

 

Jelenléte megakadályozza az oxigén szállítását a véráramban, így a mérgezéssel kapcsolatos tüneteket az oxigénhiány okozza. Minél nagyobb a szén-monoxid koncentrációja, annál gyorsabban jelentkeznek a mérgezési tünetek. A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, fáradtság, szapora légzés, émelygés, szédülés, nagyobb koncentrációban a bőr színét élénkpirosra változtatja, súlyos esetben pedig fulladásos halálhoz is vezethet.

 

Ha mérgezés tüneteit észleli, azonnal forduljon orvoshoz, és hívja a tűzoltókat a 105-ös vagy 112-es telefonszámon! Ilyen esetben azonnal friss levegőre van szükség. Nyisson ki minden lehetséges nyílászárót, szellőztesse ki a helységeket, kapcsoljon ki minden fűtőberendezést, tűzhelyet, és hagyja el a lakást! Ha szén, vagy egyéb fűtéssel rendelkezik, ne próbálja eloltani a tüzet, azonnal hagyja el a veszélyes területet!

 

A szén-monoxid jellemzően a tüzelőberendezésből vagy a nem megfelelően működő kéményből, nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből áramlik vissza a légtérbe.

 

A szén-monoxid mérgezés kellő körültekintéssel, valamint a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartásával megelőzhető!

 

 

Vásárlás előtt célszerű tájékozódni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján, ahol a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája is megtekinthető (http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=piacfelugyelet_szenmonoxid_erzekelok)